
KUKA LAHTEA ON VIIMEISET VUODET JOHTANUT?
Tiedän, että pellon reunalta ei joidenkin mielestä saisi huudella ja sanoa ylipäätänsä mitään. Se loukkaa cityihmisiä. Lahden päätökset ja toimintatavat eivät todellakaan minulle kuulu muuta kuin siitä syystä, että Lahden merkitys meille maalaisille ja koko Päijät-Hämeen maakunnalle on aivan olennainen. Ilman Lahden hyvinvointia, kasvua ja elinvoimaa kuihtuu koko maakunta. Siksi en ole ymmärtänyt sitä ilkkumista, mitä aika-ajoin kauluskunnista harjoitetaan vaikkapa Lahden talousluvuista.
Sen sijaan poliittinen johtaminen on toinen asia. Luin kaksi artikkelia liittyen kunta- ja aluevaaleihin. Kirjoittajat ovat ns. kammiodemareita, jotka eivät kansanluottamuksella ole päässeet demokratian kärkipaikoille, vaan demarijärjestelmä pönkittää heitä. He ohjaavat työväentalon bunkkereista päätöksentekoa ilman vastuuta. Molemmat artikkelit sisältävät enemmän valtiollista politiikkaa, kun tulevia vaaleja. Lahden sos.dem. kunnallisjärjestön puheenjohtaja Kim Uosukainen kirjoittaa, että ”maanhallitus leikkaa lahtelaisten tulevaisuuden mahdollisuuksia” ja jatkaa, että ”äänestetään koulutuksen puolesta, luokkakokojen pienentämisen puolesta.”
Uosukainen jättää mainitsematta, että Marinin hallituksen soteuudistus leikkasi Lahdelta yli 40 miljoonaa euroa. Uosukainen siivuuttaa sen, että hyvinvointialueet toteuttavat orjallisesti demareiden säätämää sotelakia.
Uosukainen ei näe siinä ongelmaa, että Lahtea niin kaupunginhallitus kuin sivistyslautakunta tasolla on viimeiset kahdeksan vuotta johtanut sosiaalidemokraatit. Siis viimeiset kahdeksan vuotta! Olisiko sinä aikana voinut esimerkiksi luokkakoot laittaa kuntoon. Se olisi ollut todella reilua. Miksi näistä vouhkataan kaksi viikkoa ennen vaaleja?
Toisen kammioista johtavan demarin Heikki Moilasen artikkeli ei juuri ansaitse kommentointia mutta kun kahden ristiriidan osalta, jolla niilläkään ei ole mitään tekemistä kuntavaalien kanssa. Moilanen kirjoittaa, että hallitus on hylännyt Lahden ja viittaa MAL-sopimukseen. Lahden seutu saa MAL-sopimuksen myötä yli 100 miljoonaa euroa valtion rahoitusta. Sopimus allekirjoitettiin joulukuussa -24. Lahden SDP-taustainen kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen totesi, että Lahden seudulla ollaan tyytyväisiä MAL-sopimuksen reilun 100 miljoonan euron valtion rahoitukseen. Rahoituksella käynnistetään valtatie 12 -hanke, joka on Lahden elinkeinoelämän näkökulmasta merkittävä, kuten myös Pippon alueen liikennejärjestelyjen tukeminen. Moilasen viittaus siihen, että kuntien rooli osarahoittajana on nykyisen hallituksen idea, on muunneltua totuutta, tai sitten Moilanen kirjoittaa asioista, joista ei tiedä. Jo VT12 eteläinen kehätie oli rahoituksen osalta jakopeliä Lahden ja valtion välillä. Eikä se ole ainoa hanke. Niitä on lukuisia. Hän on huolissaan myös työlupien tiukentamisesta. Tämä on upea juttu SAK:n sisarpuoleen edustajalta, kun tähän asti Ay-liike on ollut huolissaan, että ulkomaalta tulevat vievät AY-jäsenmaksuja maksavien työpaikat. Loistavaa, jos demarit ja Ay-liike ei ole mustasukkainen heidän työpaikkojen viemisestä.
Kaiken kaikkiaan vaalien alla valittu strategia muiden mollaamiseen on ikävää ja surullista. Se on bunkkereista huutelijoiden mielestä sitä, kun asiat tehdään reilummin. Se johtunee siitä, että omat oikeat tulevaisuuteen katsovat realistiset vaihtoehdot ovat niin vähäiset, tai sitten niitä ei ole. Tosin muistan jo Lahden ajoilta itse, että vaalikampanjoissa demareiden isoin teema on muiden haukkuminen.