DSC_1988-1024x678

Löperöä rajapolitiikkaa

Venäjän brutaalin Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyssodan aikana on usein kuultu kommentteja, että ei Venäjän kansalaisella ole asian kanssa mitään tekemistä ja heitä ei pidä syyllistää, eikä heidän elämäänsä hankaloittaa. Onko näin ajattelevat sitä mieltä, että 80 vuotta sitten hirmutekoihin oli syyllinen ainoastaan Hitler. Se on totta, että vaaleista huolimatta Venäjällä kansa ei johtajiaan valitse, vaan johtaja valitsee, mitä kansa saa tehdä, puhua ja ajatella. Säälittävä valtio. Demokratiasta ei tietoakaan mutta vastuu on silti koko kansalla.

Minusta on oksettavaa, kun YLE:n haastattelussa venäläinen turisti Lappeenrannassa kertoo, kuinka Ukraina saa sitä mitä on länsimyönteisyydellään tilannut. Onko tämän turistin mielestä ukrainalaiset tilanneet naisten raiskauksia, siviilien murhia ja kotiensa tuhoamisia samaan aikaan kun hän lomailee maastoautollaan hiilineutraalisuutta tavoittelevassa Suomessa.

Pistää vihaksi se, että samaan aikaan kun, Suomi on vastaanottanut tuhansia ja Lahti ja Päijät-Häme satoja kotinsa, työpaikkansa, ehkä isänsä, miehensä menettäneitä ukrainalaisperheitä, niin hävytöntä demokraattisen maan suvereniteettia loukkaavan maan kansalaiset lomailevat meidän maassa, niin kuin kaikki olisi ihan ok.

Olen varma siitä, että kun tavallinen venäläinen alkaa tuntea ahdistusta liikkumisessa, lompakossa, kaupan hyllyissä, niin paine johtoa kohtaan myös lisääntyy. Isoin asia tässä on kuitenkin sympatia ja kunnioitus Ukrainaa kohtaan ja tämän vuoksi venäläisten tulo maahan pitäisi estää kaikin laillisin keinoin heti. Yksi toimiva vaihtoehto on kouluttaa itärajan tullihenkilöstö työskentelemään ”italialaisenlakon” periaatteella, niin eiköhän siellä ala U-käännökset lisääntymään.