VALITTAMINEN ON KANSALAISEN PERUSOIKEUS MUTTA SE TUO MYÖS VASTUUTA

Suomessa väestö on kasvanut viimeisen 15 vuoden aikana seitsemän maakunnan alueella, kun maakuntia kaikkiaan on 19. Päijät-Häme kuuluu taantuviin maakuntiin, tosin maltillisella noin -4000 henkilöllä. Kunnissa tilanne on vastaava. Väestö kasvoi 73 kunnassa, eli hieman alle joka neljännessä kunnassa. Päijät-Hämeen kunnat ovat menettäneet asukkaita Lahtea lukuun ottamatta. Lahden kasvun pohja syntyy maahanmuutosta. Meillä Asikkalassa tilannetta on helpottanut se, että olemme viimeiset vuodet ollut muuttovoittokunta. Siitä kansallisesta faktasta emme ole jääneet osattomaksi, että syntyvyys on negatiivista kuolleisuuteen verrattuna. Pysäyttävä tilastotieto on se, että Asikkalassa syntyvyys on viimeksi ollut kuolleisuutta suurempi vuonna 2005! Monissa päijäthämäläisissä kunnissa negatiivinen kehitys on alkanut jo viime vuosituhannella. Suomessa syntyneiden lasten määrä oli viime vuonna alhaisin vuoden 1836 jälkeen.
Kyseiset tilastot haastavat meitä Asikkalan päättäjiä suuresti. Palveluiden säilyminen, niiden saatavuus ja kehittyminen vaatii kunnalta elinvoimaan ja kasvuun tähtääviä toimenpiteitä. On tehtävä päätöksiä nykyisten asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi ja samalla edellytyksiä uusien asukkaiden saamiseksi Asikkalaan. Kuluneella kaudella teimme kipeitä ja tunteisiin meneviä päätöksiä kouluverkon osalta. Tämän lisäksi useita muita päätöksiä, että Asikkala pysyy terveen talouden tiellä. Samaan aikaan voimme olla ylpeitä kunnan tarjoamista varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluista. Ne ovat vetovoimatekijöitä yhdessä toimivien lähipalvelujen, Päijät-Hämeen kauneimman luonnon ja vesistön lisäksi uusien asukkaiden saamiseksi onnelliseksi asikkalalaiseksi. Meillä on positiivinen, riidaton yhteistyössä tekemisen maine. Nyt on rohkeasti katsottava tulevaisuuteen ja tehtävä konkreettisia kehittämisratkaisuja. Eräs valtuustokollegani on todennut osuvasti ”tulevaisuus tottelee tekoja”.

Maankäyttö ja kaavoitus ovat valitusten sijaan avain asemassa

Olemme tehneet kaavoitukseen liittyviä ratkaisuja tukemaan uutta asuntotuotantoa unohtamatta yritysten tarpeita. Lisäksi olemme myöntäneet yli 200 poikkeuslupaa, missä vapaa-ajan asunto on mahdollista muuttaa vakituiseen asumiseen. Viime viikolla saimme kuitenkin surullisia uutisia hienon ja upean Aniankedon asemakaavasta. Lautakunnan, kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston yksimielisesti hyväksymä kaava on joutunut valituksen kohteeksi naapurissa asuvan yksityisen henkilön toimesta. Korostan, että valittaminen on kansalaisen perusoikeus mutta se tuo oikeuden lisäksi myös vastuuta. Aniankedon kaavaa on kunnan toimesta kiirehditty mm mahdollisen Lahteen nousevan Fazerin tehtaan maakuntaan tuovan piristysruiskeen vuoksi, sekä monien tulevaisuustrendien osoittaman kiinnostuksen lisääntymisestä sijoittua asumaan maalaiskuntiin. Nyt tämä tehty valitus hidastanee hanketta vuosiksi. Valituksen perusteet ovat niitä, mihin usein kriittisellä ELY-keskuksellakaan ei ollut huomautettavaa.

En usko, että valituksella on menestymismahdollisuuksia mutta viivästymisestä aiheutuvat haittavaikutukset tulevat Asikkalalle kalliiksi. Olen päättäjäurani aikana törmännyt usein ns. NIMBY (not in my back yard) ilmiöön, joka tarkoittaa, että ”rakentakaa vaan mutta ei minun takapihalleni”. Eli vastustetaan omassa naapurustossa epämiellyttäväksi koettuja hankkeita tai rakennusprojekteja. Yleinen ilmiö Suomessa ja todella säälittävä. Aniankedon kaavaa on valmisteltu huolellisesti ja ammattitaidolla huomioiden kaikki valituksessa esiin nostetut epäkohdat. Kunta oli valmistautunut ja huomioinut talousarviossa alueen käynnistämisen uusien asikkalalaisten viihtyisäksi asuinalueeksi hyvien palveluiden lähellä. Toivon todella, että hallinto-oikeus reagoi kunnan kiirehtimispyyntöön ja valituskierre ei etene seuraaville tasoille.