Ilkka Viljanen

Olen 61-vuotias yrittäjä. Olen syntynyt, kasvanut ja käynyt kouluni Lahdessa. Asunut myöhemmin 4 vuotta Helsingissä, 1 talven Kaliforniassa ja 3 vuotta Ruotsissa Tukholmassa. Asikkala on ollut kotikuntani kohta seitsemän vuotta.

Olen naimisissa Jaana Rapalan kanssa ja minulla on kaksi aikuista poikaa. Marraskuussa 2021 iloitsin suuresti isovanhemmuudesta, kun tulin pienen Eliel pojan ukiksi. Yrittäjäelämän vastapaino on kohtuullinen liikunta ja aktiivinen yhteiskunnallisten asioiden ja urheilun seuraaminen. Todellista rentotumista haen luonnon keskeltä. Siellä kalastus, marjaviljelmien, kasvimaan- ja puutarhan hoito, sekä luonnon seuraaminen ja luontokuvaus vievät ajan. Ystävät sanovat, että olen ”sosiaalinen erakko” Laaja ystäväpiiri tuo paljon sosiaalista kanssakäymistä mutta yksinäisyys syysverkoilla on suuri nautinto.

Toimin nykyään Päijät-Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtajana sekä Asikkalan kunnanhallituksen puheenjohtajana. Minut valittiin Päijät-Hämeen hyvinvointialueen valtuustoon ja tämän jälkeen aluehallituksen jäseneksi sekä Aluevaltuuston Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajaksi.

Olin aiemmin mukana politiikassa 23 vuotta. Lahden kaupunginvaltuustossa 1993-2015 välisen ajan. Toimin vuodet 2005-2012 kaksi kautta Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtajana, sekä viimeisen kauden päätoimisena kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Kauden 2007-2011 olin kansanedustajana mm. perustuslaki – sekä liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen.

2000-luvun alkupuolella 13 vuotta paikallisradioyrittäjänä. Merkittävimpänä saavutuksena oli radion valinta vuonna 2005 vuoden suomalaiseksi radioksi. Politiikka vuosien jälkeen avasin yksityisen kuntosalin Asikkalan Vääksyyn, sekä laajentanut yritystoimintaa pienviljelijänä.

Muut luottamustoimet ovat Salonsaaren kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja Asikkalan Yrittäjien hallituksen jäsen.
Syksystä 2021 olen ollut Vaasan yliopistossa HTK-opetusohjelmassa.

viljanen_ilkka_5_MEDIA-642x1024