Päijät-Häme menestyy vain yhteistyöllä

Julkaistu 12.10.2021 18:11

Puhe maakuntavaltuusto 11.10.2021 puheenjohtajan valinnan yhteydessä

Kiitos luottamuksesta, jonka olen ja olemme koko puheenjohtajisto juuri saaneet. Puheenjohtajistolla on aina oma vastuunsa kannettavana toimielimestä riippumatta. Mutta onnittelut myös teille arvoisat kanssa valtuutetut valinnasta maakuntavaltuutetuksi. Kunnanvaltuutetun työ on arvokas ja merkittävä mutta maakuntavaltuutettuina meillä on oma tehtävämme ja se ei ole vähäinen.

Mietin tuossa tuolilla istuessani, että taisin olla ensimmäisen kerran maakuntavaltuutettu tasan 20 vuotta sitten v 2001 alkaneella valtuustokaudella ja sitten uudelleen vuodesta 2008.

Samoihin aikoihin sain olla useamman vuoden seutukokeilun aikana seutuvaltuuston puheenjohtajana. Itselle on noilta vuosilta kasvanut vahva maakunnallinen henki. Nyt kun olin politiikasta pois kuusi vuotta ajatus kehyskuntaan muuttaneena vain vahvistui. Koko tämä tarinamme on Päijät-Hämeen kokoinen yhteinen juttu.

Mitä tarkemmin tutkimme ja tutustumme maakuntamme ennusteisiin kasvusta ja elinvoimasta, sitä enemmän pitää meidän puhaltaa yhteen hiileen. Tärkeintä ei ole tuijottaa kuntien sisäisen muuttoliikkeen voittajia tai häviäjiä, tärkeintä ei ole katsoa naapurikunnan taseita. Maakunnan sisäisellä osaoptimoinnilla pitäisi olla nollatoleranssi. Yksittäisen toimijan tässä tapauksessa kunnan etu pitää aina tukea myös kokonaisetua eli maakunnan hyvinvointia ja kasvua.

Minä uskon, että maakuntahallinnon rooli tulee vain korostumaan uuden aluevaltuuston ja soteuudistuksen syntymisen jälkeen.

Jonkun tarvitsee rakentaa mahdollisuuksia uuden syntymiselle ja kakun kasvattamiselle. Jonkun tarvitsee valvoa meidän maakunnan – Vellamon etua ja jonkun tarvitsee pitää huolta siitä, että olemme tulevinakin vuosina logistinen risteyspaikka, johon on helppo tulla ja johon halutaan sijoittua.

Tervehdin ilolla sitä kehitystä, jota peruskunnat ovat osoittaneet resursoimalla maakuntaliittoa niin, että sillä on hartioita toimia meidän kaikkien eteen ja parhaaksi. Viestini peruskunnille on edelleen, että panostus maakuntahallinnon ja sen toiminnan resursseihin auttaa maakunnan kehittymistä ja sen myötä peruskuntia. Näillä sanoilla toivotan motivoitunutta ja antoisaa maakuntavaltuusto kautta.

◄ Takaisin blogiin