
Asikkala – Land of the täysjyväruis
Ruis on suomalaisten kestosuosikki ja usein ensimmäinen ruoka, jota tulee ikävä ulkomaille matkustettaessa. Jussi oli sitkas ja itsepintainen, hänellä sisua piisasi.” Näin luonnehtii Wikipedia suomalaista ruista ja sitkas sanan merkitystä. Luonnehdinnat sopivat myös Asikkalan kuntaan.
Asikkala sai alkuvuonna taas merkittävää valtakunnallista ja maakunnallista julkisuutta ja ihan ansaitusti. Viipurilaisen kotileipomon menestys Suomalainen menestysresepti sarjassa oli odotettu. Yrityksen lento jatkui Päijät-Hämeen maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa, missä Viipurilainen kävi pokkaamassa maakunnallisen vuoden 2024 yrittäjäpalkinnon. Tämä on toinen vuosi peräkkäin, kun maakunnallinen yrittäjäpalkinto tuotiin Päijänteen rannoille. Vuosi sitten valinta osui ansaitusti Vääksyn Konepisteen yrittäjille.
Asikkala on kymmenien suomalaisten pienten kuntien kanssa samassa tilanteessa. Ne pyrkivät säilyttämään elinvoimansa kauluskuntana keskuskaupungin kyljessä. Haaste on todellinen. Asikkala on ollut viime vuodet muuttovoittokunta mutta asukasluvun kasvu tuppaa vaan hiipumaan. Emme ole kansallisesta ongelmasta vapaita, vaan uutta elämää syntyy vähemmän, kun elämän langan katkeaminen vie kuntalaisia pois. Tämän johdosta itsekkäänä päijäthämäläisenä haluan edistää sellaisia ratkaisuja, jotka tuovat meille uusia asukkaita maakuntarajojen ulkopuolelta ja itsekkäänä asikkalalaisena ratkaisuja, jotka tuovat uusia asukkaita kuntarajojen ulkopuolelta. Kirjoituksen alku tuo todeksi sen, että Asikkalassa on hyvä yrittää onnistuneesti. Meistä ei tule isoa teollisuuskeskittymää mutta monenlaiselle pk-yrittämiselle tarjoamme otollisen maaperän. Suurin elinvoiman kasvupotentiaali on asumiseen liittyvässä kaavoitus- ja maapolitiikassa, sekä arjen perustarpeiden saatavuudessa, sekä häkellyttävän kauniissa luonnossa. Vuosikymmenien aikana on noussut kukoistukseen useita upeita asumisenalueita. Kaikki ovat täyttyneet, kun ne ovat tulleet tarjolle. Ja uusia alueita syntyy. Viimeisin näyte Asikkalan päättäjien yhteen hiileen puhaltamisesta oli, kun valtuusto hyväksyi yksimielisesti Aniankedon asemakaavan ja asetti sen nähtäville. Hienosti suunniteltu monipuolinen kaava mahdollistaa jopa yli 500 henkilön uuden asumisenalueen aivan keskustan palvelujen tuntumaan mutta kuitenkin luonnon keskelle. Kunnanhallituksessa olemme hyväksyneet yli 200 poikkeuslupaa, missä mahdollistetaan vapaa-ajan asunnon muuttaminen vakituiseen asumiseen. Vapaa-ajan asumisen ympärivuotistuminen on merkittävä elinvoimatekijä.
Valitusten jälkeen vahvistui kolmen kerrostalon kaava Päijänteen rantaan, missä ensimmäisen yksikön rakentaminen alkaa tämän vuoden aikana. Kun palvelusektorin puolella avattiin hieno ja vetovoimainen Vääksyn uusi yhteiskoulu aiemmin valmistuneen upean ala-asteen kylkeen, on sosiaali- ja terveyspalvelujen siirryttyä valtiolle, kunnan tärkein palvelualue erinomaisessa kunnossa. Parhaillaan käymme neuvotteluja hyvinvointialueen kanssa uuden sote-keskuksen rakentumisesta kunnan keskustaan. Katseet kääntyvät nyt logistiikkaan ja ensimmäisenä VT 24 Lahdesta Vääksyyn.
Asikkalan kunnan kehitykseen ja tulevaisuuteen vaikuttaa entistä enemmän suhteet ja verkostot koko maakunnan alueella mutta erityisesti valtakunnan päätöksenteon ytimeen. Kunnan rajojen sisällä olemme tehneet paljon mutta nyt tarvitsemme uuden askeleen. Edunvalvonnan on jatkuttava. Onneksi meillä on poliitikkoja, joilla verkostot ovat kunnossa. Ne ovat syntyneet paljon parjattujen puolueiden kautta ja tulevina vuosina niitä tarvitaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Jatketaan työtä valtatie 24 kehittämisen eteen. Hanke on ”Iisakinkirkko” mutta emme saa luovuttaa. Pienetkin parannukset kyseisellä tieosuudella vie kuntaamme psykologisesti aimo askeleen lähemmäksi maakunnan sydäntä. Sitä me tarvitsemme, että rakentuneet asumisen alueet saavat jatkoa mm. Telakkarannassa ja Aniankedossa.