Ilkka_Viljanen_MG_1676

KANNUSTINLOUKUT PURETTAVA JA YRITTÄMINEN SEKÄ TYÖNTEKEMINEN YKKÖSASIAKSI

Suomalaisen yhteiskunnan peruspilarit natisevat monella suunnalla. Suomalaisten työnantajayrittäjien määrä on pudonnut vuosikymmenessä lähes 30 prosenttia. Toisaalla sosiaaliturvajärjestelmä elää mennyttä aikaa ja hidastaa kasvun edellytyksiä. En ymmärrä sitä, että Suomessa kotona tai kauppakeskuksissa arkisin aikaansa kuluttava työikäinen ja työkykyinen henkilö voi saada tililleen enemmän euroja, kun 40 vuoden työuran tehnyt eläkeläinen.

Tämä maa ei kestä yhdenkään työkykyisen olemista työelämän ulkopuolella. Kansantalouden kannalta on välttämätöntä, että työllisyys ja tuottavuus kasvaa, sekä kilpailukyky tukee meidän elinkeinoelämää. Mitä terveempi talous, sitä enemmän siitä hyötyy työnantaja ja työntekijä. Miten hyötyy? Yrittäjä pienempinä sivukuluina ja työntekijä kevyempänä verotuksena.

Edellisellä hallituskaudella alkanut postiviinen kehitys on nykyisen hallituksen toimesta pysäytetty lähes täysin. Yrittämisestä ja työllistämisestä on tehtävä kannattavampaa, sillä työnteko on ainoa tapa, jolla selviämme tulevista vuosista. Meillä on yhä useita valuvikoja sekä esteitä yrittämisen ja työllistämisen tiellä. On noloa, että suomalaisen kivijalan vahvistaminen on aika-ajoin ideologinen kysymys. Minulle suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointi ei ole ideologiaa.

Tänään olen pienyrittäjä mutta aikanani sain tuntea 15 vuoden aikana yrittäjänä monet haasteet, kun parhaimmillaan työntekijöitä oli parikymmentä. Uuden työntekijän palkkaaminen on monelle yrittäjälle riski. Virhe palkkauksessa voi tulla kalliiksi.  Meillä on suomalaisissa yrittäjissä kasvuhaluttomuutta. Meillä on isoja haasteita yritysten sukupolvenvaihdoksissa. Tämä johtuu siitä, että poliitikoilta on puuttunut näkemystä ja halua tehdä kansantalouden kannalta kasvuhakuisia ratkaisuja. Olemme esimerkiksi jääneet Ruotsia jälkeen monissa tärkeissä asioissa.

Voimme hyvin ottaa mallia Ruotsista ja Virosta. Minusta TES yleissitovuus pitää poistaa ja paikallista vastuullista paikallistasopimista lisätä. Uuden hallituksen on välttämätöntä tehdä erillinen yrittäjyysohjelma yritysten kasvun ja työllistämisen tueksi. Tarkastelun ja selvityksen pöydälle on nostettava uusia keinoja, kuten perheverotuksen mahdollistaminen, perintöveron poisto, yhteisöveron alentaminen. Edelleen olisi avoimesti tarkasteltava massiivisten työnantajien sivukulujen pienentämistä, suorien yritystukien karsimista, sekä ulkomaisen työvoiman rekrytoinnin helpottamista.

Se on meidän yhteiskunnan perusedellytys, että meillä on mahdollisimman paljon työllistäviä yrityksiä. Palautetaan ahkeruus, rohkeus ja tulevaisuususko Suomen peruskiveksi