Puhe maakuntajuhlassa

Arvoisat maakuntajuhlan juhlavieraat, hyvät naiset ja miehet

Olemme eläneet poikkeuksellisissa oloissa jo kohta kolmen vuoden ajan. Ensiksi pandemia sulki ovet ja maan lähes kokonaan ja nyt olemme järkyttyneenä seuranneet raakalaismaista Venäjän hyökkäystä lähes vuoden ajan. Korona on aiheuttanut myös sen, että tätä jo perinteeksi muodostunutta maakuntajuhlaa – Vellamon päivän juhlallisuuksia ei ole voitu järjestää, niin kuin olemme tottuneet ja olisimme halunneet. Päijät-Häme on niin hieno maakunta, että se ansaitsee oman päivänsä, oman juhlansa. Meillä on niin hienoja toimijoita, yhteisöjä ja yrityksiä, jotka ansaitsevat oman huomionosoituksensa. Sen tähden ilolla olemme teidät tänään kutsuneet tähän juhlaan.

Hyvät juhlavieraat

Puhumme usein maakuntahengestä. Ja voimme heti perään kysyä, mitä on maakuntahenki?

Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti 52 vuotta sitten huhtikuussa 1970 otsikolla Maakuntaliiton luotava oikea Päijät-Häme-henki ja artikkeli jatkui ”Yhtä vakava ongelma kuin julkisen palveluvarustuksen rakentamisen hitaus on Päijät-Hämeessä maakunnallisen Päijät-Häme-hengen puuttuminen. Näin todettiin Heinolan raatihuoneella pidetyssä Päijät-Hämeen maakuntaliiton valtuuskunnan kevätkokouksessa. Kulunut vuosi oli liiton ensimmäinen varsinainen toimintavuosi.

Ajattelen niin, että maakuntahenki ymmärretään voimavaraksi ja sitä tarvitaan aikana, jolloin väestöllinen ja taloudellinen keskittyminen Etelä-Suomeen jatkuu. Se on voimavara silloin, kun avoimesti haemme yhteistyötä maakunnan sisällä eri toimijoiden, eri hallinnonalojen ja eri kuntien kesken ja lisäksi olemme yhdessä avoimia ja aktiivisia myös maakunnan ulkopuolelle. Jos maakuntahenki on käpertyvää ja poteroihin menemistä se voi muodostua uhkaksi ja olla kehitystä jarruttava tekijä.

Vuoden vaihteessa käynnistyy yksi yhteiskuntamme suurimpia uudistuksia, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.

Eli meillä on peruskunnat keskuskaupunki Lahden johdolla, jotka kaikki ovat merkittävä osa maakunnan identiteettiä. Lisäksi meillä on hyvinvointialue, maakuntaliitto ja lähes maakunnan kokoinen elinkeinoyhtiö. Nyt tärkeintä on, että eri toimijoiden rajapinta on saumaton. Jokaisella on tärkeä tehtävä ja kun ajattelu tulevasta kattaa yli kuntarajojen maakunnan rajoille asti on lentokorkeus riittävä. Yhteiset hankkeet ja yhteiset onnistumiset ovat erinomaisia maakuntahengen nostattajia. Siksi tervehdin erityisellä tyytyväisyydellä esimerkiksi peruskuntien puheenjohtajafoorumin asialistalle tulevaa vetovoimatyöpajaa, joka synnyttää toivottavasti konkreettisia toimenpiteitä Päijät-Hämeen kuntien markkinointiin uusille potentiaalisille asukkaille ja heidän saamiseksi tulevaisuudessa laulamaan myös vihreiden harjujen maasta.

Hyvä juhlaväki siksi esitän, että nostamme nyt maljan maakunnalliselle yhteistyölle, maakuntahengelle ja ennen kaikkea Päijät-Hämeelle sekä kohta maakuntamitalin saaville sankareille.