Vastakkainasettelun aika ei ole ohi

Julkaistu 4.6.2021 05:49

Surullisena luin Lahden demareiden vaalilehteä (Näköala 26.5). Hyvään yhteistyöhön ja kompromisseihin kykenevä puolue tuntuu uuden nuoren paikallisjohtajansa saattelemana myötäilevän puolueen puheenjohtajaa ja ajavansa itsensä vasemman nurkan lokeroon näkemällä mörköjä lähes kaikissa muissa poliittisissa toimijoissa.

Hyökkäyksessä oikeamman laidan toimijoihin oli taitavasti jätetty mainitsematta omat apupuolueet Vasemmistoliitto ja Vihreät mutta myös muut pienpuolueet. Varmaan siinä toivossa, että jos ja kun oma kannatus laskee, saadaan apupuolueista tukea vallankahvassa pysymiseen. Hyökkäys Lahden SDP:n osalta ei tosin ollut yllätys.

Kun katsoin päiväkirjojani 2000- luvun alkupuolelta ja lehtileikkeitä, sama on toistunut aina ennen kuntavaaleja. Rankimmin 2008, jolloin jäivät kuitenkin kakkoseksi. Nyt ilmestyneessä lehdessä se tuli vielä tökerömmin esiin kahdessa artikkelissa. SDP syyttää muita riitelystä, yhteistyön rikkomisesta, irtopisteiden keräämisestä ja markkinoi itseään yhteistyöhaluisena kompromisseja etsivänä pulmusena. Ironista asiassa on se, että samaan aikaan valtuustoryhmän maltillinen vaihtoehto Pekka Komu peräänkuuluttaa yhteistyön puolesta.  

Vaalilehden päätoimittaja Kimi Uosukainen toteaa lehdessä, että ”Lahden valtuuston oikean laidan istumapaikoille on tungosta”. Uosukainen kirjoittaa itsestäänselvyyksiä. Kyseinen kehitys on ollut voimassa Suomessa ja Euroopassa jo vuosia. Tämän luulisi poliittista historiaa opiskelevan Uosukaisenkin tietävän. Ennen 1980- lukua vasemmistolla oli demareiden ja vasemmistoliiton edeltäjien toimesta Lahdessa puolet valtuustopaikoista ja eduskuntavaaleissa vasemmiston kannatus oli yli 50 prosenttia. Tämä vasemmiston kannatuksen lasku ja jäsenten vanheneminen on ollut ajan trendi. Kun Lahden politiikkaa seuraa täältä maaseudulta, niin ei ole vaikea ymmärtää Lahden demareiden vapinaa ja hyökkäystä vaalien alla. Vahvoilla listoilla vaaleissa olevat Kokoomus, Perussuomalaiset ja Pro-Lahti ovat todellinen uhka SDP:lle. Varsinkin kaksi viimeksi mainittua tulevat syömään SDP:n kannatusta pahasti. Toimin 20 vuotta yrittäjänä alalla, missä myytiin omia tuotteita. Ohje myyjille oli ehdoton. ”Älä myy tuotteitamme arvostelemalla kilpailijaa, vaan kerro meidän vahvuuksista.”

On helppo ymmärtää, kuinka vähän on demareita vastuullisissa myyntitehtävissä. Toisten virheissä elämällä matka loppuu lyhyeen. Se mitä hyvää on aikaan saatu, se on yhteistyöllä tehty ja yhdessä ansaittu. Ollessani 2001-2004 Lahden kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja, kävin usein SDP:n ”johtajien” kanssa aamupalalla lahtelaishotellin kabinetissa hakemassa kompromisseja päätettäviin asioihin. Aamupaloja ei maksanut Lahden kaupunki, eikä valtio, vaan useimmiten allekirjoittanut edustamansa tahon kautta. Yhteistyöllä, neuvottelemalla ja sopimalla pidettiin valtuuston talousarviokokouksia ilman ainuttakaan äänestystä.   

Poliittinen syntymäkotini on Lahden Kokoomus ja sydän sykkii edelleen sille. Toivon ja uskon, että te ette sorru kampanjassa niin halpamaisiin ratkaisuihin, missä yritetään pelotella muiden huonoilla tekemisillä ja samalla siirtää huomio pois omista epäonnistumisista. Kokoomuksella on riittävästi hyviä tavoitteita ja toteutettavia ratkaisuja Lahden positiivisen kehityksen eteenpäin viemisessä, joissa riittää kerrottavaa lahtelaisille. Uskon, että se vie paljon parempaan lopputulokseen, kun märehtimällä verbaalisilla kikkailuilla ja henkilökohtaisuuksilla poliittisesti eri arvomaailmoilla olevien suuntaan.

◄ Takaisin blogiin